خانم ماهرخ فلاحي
تجربه کارآفرینی
متولد سال ۱۳۲۲، دارای مدرک کارشناسی ارشد، احراز رتبه اول و مقام کارآفرين نمونه در سال ۱۳۸۳ از جشنواره شيخ بهايی دانشگاه صنعتی اصفهان، مدير موسسه کشاورزی و دامپروری فلاحی، کرج
به نام خدا
اينجانب ماهرخ فلاحي در تاريخ بيستم فروردین ماه سال يكهزار و سيصد و بيست و دو خورشيدي در خانوادهاي اهل علم و تحقيق در تهران متولد شدم. پدرم (زنده ياد محمدتقي فلاحي) از قضات عاليرتبه دادگستري تهران و علاقهمند به دانش بود. چون پويایي و استعداد ذاتي من را ديد، اقدام به فرستادن من به مدرسه در سن پنج سالگي نمود و از همان آغاز، هر ساله موفق به اخذ رتبه دانشآموز ممتاز كلاس شدم. در سال ۱۳۳۹ خورشيدي، مقارن با هفده سالگيام، با مدرك ديپلم از «دبيرستان داوري تهران» تحصيلات دوره متوسطه را به پايان رساندم و با شركت در كنكور سراسری در «دانشسراي عالي دانشگاه تهران» موفق به كسب رتبه اول در رشته «زبان و ادبيات انگليسي» و رتبه دوم در رشته «حقوق قضایي» در سطح كشور شدم.
سال اول ورود من به دانشگاه تهران مقارن بود با ازدواج من و همسرم كه وي نيز دانشجوي دانشگاه تهران و فرهنگي بود، در پايان سال اول دانشگاه خداوند فرزند پسري به ما عطا نمود و در همين سال با وجود اشتغال به تدريس، تحصيل دانشگاهي و گذران زندگي مشترك، از سوي دانشكده محل تحصيل، به عنوان دانشجوي ممتاز معرفي شدم و نهايتاً در سن بيست سالگي در سال ۱۳۴۲ خورشيدی با اخذ «دانشنامه ليسانس» از دانشگاه تهران فارغ التحصيل و با عنوان دبير به استخدام رسمي وزارت آموزش و پرورش درآمدم.
پس از مدت چهار سال تدريس در دبيرستان هاي دخترانه تهران، به عنوان “دبير نمونه“ وزارت آموزش و پرورش كشور معرفي شدم و متعاقباً پس از گذراندن يك آزمون علمي تخصصي سراسري بين دبيران رشته زبان ادبيات انگليسي ايران، در قالب يك هيأت سه نفره جهت فراگيري “دوره تخصصي آموزش و پرورش نابينايان“ و نيز گذراندن “خط مخصوص بريل“ به كشور ايالات متحده آمريكا و چند كشور اروپائي اعزام شدم. پس از اتمام دوره تخصصي فوق به تهران مراجعت و از سوي وزارت آموزش و پرورش به سازمان آموزش كودكان استثنایي (نابينا) منتقل و به سمت رئيس موسسه آموزشي نابينايان كشور منتخب شدم.
زمان انتصاب من به سمت فوق مقارن با تولد دومین فرزند پسر و ورود فرزند اول به دوره ابتدایي بود كه همزمان در كلاس هاي كنكور موسسه خزایلي و موسسه سيمين اشتغال داشتم.
در سال ۱۳۴۷ خورشيدي، همسرم آقاي اسفنديار فلاحي كه وي نيز از دبيران نمونه كشور بود موفق به دريافت پروانه تاسيس گروه فرهنگي شيخ الرئيس ابوعلي سينا از وزارت آموزش و پرورش شد و در آن زمان پدرم از وزارت دادگستري بازنشسته و هر سه نفر متفقاً به راهاندازي و اداره موسسه آموزشي فوق پرداختيم. پس از چند سال تلاش و كوشش مستمر، براساس قوانين مصوبه وزارت آموزش و پرورش متأسفانه موسسات آموزشي ملي جمعآوري و منحل شد و با اعلام انحلال اين موسسه سرمايه بسياري را از دست دادم، لكن نااميد نشدم. با خلاقيت ذاتي و تلاش و كوششي كه خداوند به من عطا نموده بود، تصميم گرفتم جهت دوران بازنشستگي، نسبت به ايجاد يك واحد خصوصي توليدي و اقتصادي نمايم.
در اين قسمت لازم ميدانم قيد نمايم كه من و همسرم هر دو اصالتاً اهل «مهد العلما و ديارالمومنين» منطقه طالقان هستيم که از نظر جغرافيايي در ۱۴۲ كيلومتري شمال غرب استان تهران واقع شده است. طالقان در طول تاريخ، علما و ادبا و مشاهير نامآوري را در دامان سبز و پربركت خود پرورده است كه به ارواح پرفتوح آنان سلام و درود ميفرستم، نامآوراني كه در عرصه علم و فرهنگ و نيز كشاورزي و دامپروري تاريخ اين سرزمين پهناور زبانزد خاص و عام بودهاند.
از آنجا كه علاقه به كشت و كار و توليد مواد غذايي جزیي از ميرات ما طالقانيهاست، به اتفاق همسرم يك واحد ساختمان ويلايي در غرب تهران كه حاصل يك عمر خدمت آموزشي من و وي بود فروخته و به يك واحد آپارتمان متوسط تبديل شد. مابهالتفاوت ارزش ريالي اين ساختمان به خريد يك باب باغچه يك هكتاري در حومه كرج اختصاص يافت كه امروزه، پس از گذشت 31 سال به “موسسه كشاورزي و دامپروري فلاحي“ شهرت دارد. اين موسسه در منطقه “احمدآباد مصدق“ از توابع شهرستاني ساوجبلاغ استان تهران، تعداد ۲۵۰ راس گاو اصيل هلشتاين، 150 هكتار مزرعه توليد گندم، ذرت و علوفه دامي و چندين هكتار باغ توليد سيب و گلابي ممتاز را دربرميگيرد.
با اقدام به تأسيس موسسه كشاورزي و دامپروري فلاحي، ثمره زندگي مشترك من و همسرم يعني، فريد فلاحي (داراي مدرك فوق ليسانس زبان و ادبيات انگليسي) و نيز “اميد فلاحي“ (داراي مدرك دكتراي پزشكي) به جمع هيات مديره اين موسسه توليدي پيوستند. طبيعتاً با عنايت به تحصيلات دانشگاهي هر چهار نفر اعضاء مديريت موسسه، و اصول و روش توليدات محصولات كشاورزي و دامي، چه در بخش مزرعه، چه در باغات و دامداري صنعتي خود به خود جنبه علمي و پژوهشي يافت. منباب مثال در بخش مزرعه، سيستم كاشت، داشت و برداشت گندم، ذرت و علوفه دامي تماماً مكانيزه و در بخش باغداري روش توليد ميوهجات با آخرين تحقيقات علمي و دانشگاهي رايج در موسسات تحقيقات باغداري در كشورهاي آمريكا و كانادا و نهايتاً در بخش دامداري صنعتي، نحوه تغذيه، توليد و نگهداي دام با استفاده و بهرهوري از جديدترين متد رايج در آمريكا و اروپا از طريق اطلاعات پژوهشي و علمي اينترنتي (Internet Information)صورت ميگيرد.
آغاز به فعاليت من، همسر و دو فرزندم در دامداري صنعتي به حدود 31 سال قبل ميرسد. و از همان ابتدا بنا به علوم روز تكثير گاو اصيل شيري نژاد هلشتاين در بخش دامداري موسسه با سيستم تلقيح مصنوعي (Artificial Intimidation) شروع و در سايه الطاف پروردگار و تلاش مستمر خانواده، روش توليد و تكثير نسل گاو اصيل شيري در حال حاضر مطابق آخرين متد روز آمريكا و اروپا يعني انتقال جنين آزمايشگاهي (Clinical Embryo Transfer) ميباشد، نتيجه روش انتقال جنين بدان معناست كه به جاي توليد يك گوساله از هر گاو شيري ممتاز در يك دوره توليد يك ساله ميتوان دهها و صدها راس دام اصيل با درجه عالي توليد نمود كه البته انجام اين امر مستلزم همكاري يک تيم دامپزشكي و جراحي ممتاز از زبده ترين جراحان دامپزشك در رشته تخصصي «مامایي دام» ميباشد. نتيجه سالها تحقيق، توليد و پرورش و اصلاح نژاد دام، امروزه در دست داشتن يك گله گاو اصيل شيري هلشتاين ممتاز با بالاترين ميزان توليد شير و گوشت و خلوص خوني و ژنتيكي ۱۰۰% ميباشد و طبعاً اصلاح مداوم فنوتيپ و ژنوتيپ دام، باعث شد كه در تمامي جشنوارههاي انتخاب بهترين دامهاي اصيل هلشتاين ايران (Iranian Dairy Cattle Show) در هر سه دوره متوالي جشنواره كه با حضور داوران و كارشناسان حرفهاي دام از كشورهاي آمريكا، كانادا و آلمان صورت ميگرفت موفق به احراز مقام اول، لوح تقدير و مدالهاي طلاي بهترين پرورشدهندگان گاو اصيل شيري شوم.
به طبع اين توفيق سه مورد سفر تشويقي و تحقيقاتي به كشورهاي كانادا و آلمان داشتم و در سال ۱۳۸۳ خورشيدي، در جشنواره شيخ بهایي دانشگاه صنعتي اصفهان(جشنواره كارآفرينان كشور) از سوي هيات داوران به عنوان رتبه اول و كارآفرين نمونه انتخاب شدم. لازم به ذكر است كه موسسه كشاورزي و دامپروري فلاحي بخصوص بخش دامداري صنعتي، مكان مناسب و مساعدي جهت تحقيقات دانشگاهي و علمي دانشجويان رشتههاي دامپروري و دامپزشكي، خصوصا دختران دانشجو شده كه با توافق فيمابين مديريت اين موسسه و تعداد زيادي از دانشگاههاي كشور، دانشجويان مربوطه واحدهاي تحقيقي و كارآموزي فني خود را زير نظر و تحت نظارت هيات مديره ميگذرانند و در پايان هر دوره سه ماهه آموزش فني و عملي گواهي نامه مربوطه صادر و به دانشگاه مبداء ارسال ميشود.
گاهي در اوقات فراغت به اين نكته ميانديشم، كه همواره بيش از پيش بايد شكرگزار پروردگار يكتا باشم، چه در سن ۶6 سالگي در كنار همسر وفادار و فداكارم، دو فرزندم، و سه نوه (يك دختر و سه پسر) كه همگي تحصیلات دانشگاهی را ميگذرانند، قادر به مديريت و نظارت كامل بر مسئوليتهاي خود هستم و علاوه برآن در پي تشويق و هدايت مردم شريف و زحمتكش منطقه فعاليت موسسه خود، در دو دوره متوالي كانديداتوري انتخابات اعضاء شوراي شهر، به سمت «نايب رئيس شوراي اسلامي محمد شهر كرج» انتخاب و در اين قسمت نيز توفيق خدمت دارم. احراز رتبه اول در آراء انتخاباتي شوراي شهر حاكي از تشخيص صحيح مردم فهيم و اصيل محمد شهر كرج از خدمات بي وقفه خالصانه من به عنوان يك توليدكننده در طول مدت 31 سال اقامتم در اين نقطه نسبتاً محروم از كشور بوده است.
با وجود مشكلات و درگيري هاي عديده در مسير پرتلاطم توليد، از جمله شكست و نوسانات مكرر قيمت شير و گوشت و محصولات كشاورزي در بازارهاي داخلي كشور، و نيز واردات بي رويه فرآوردههاي كشاورزي و دامپروري و مهم تر از همه پرخطر (High Risk) بودن اين نوع مشاغل و نيز ابتلاء گاه و بيگاه دامهاي گله به بيماريهاي دامي اپيدمي دورهاي و منطقهاي، و در كنار آن مسائل اقتصادي همچون بازپرداخت به موقع و بدون تاخير اقساط تسهيلات بانكي و اعتباري و نيز مسئوليت اداره خانواده به عنوان مادر و داشتن دو فرزند پسر دانشجو، به شكر خدا با پشتكار و مداومت و نظارت مستقيم و مستمر بركار و در مجموع «مديريت صحيح» در عرصه توليد، همواره بر تمامي اين مشكلات غالب گشته و موفق بودهام.
لازم به ذكر است مهمترين رمز موفقيت در عرصه توليد محصولات كشاورزي و دامپروري را اولاً مدیریت صحیح زمان و بعد ترك زندگي تشريفاتي تهران، اقامت دائم در محل دامداري و مديريت مستقيم ميدانم. خوشبختانه امروزه با شناخت صحيح و همكاري سازمانها و ادارات ذيربط در وزارت جهاد كشاورزي، گوسالههاي نر اصيل پرورش يافته در اين موسسه به عنوان «گاو نر مولد» به تمامي مراكز استانها در سطح كشور ارسال و نيز در مركز «اصلاح نژاد دام كشور» وابسته به وزارات متبوعه مورد بهرهبرداري توليد اسپرم جهت تلقيح به گاوهاي ماده سراسر ميهن پربركتمان مي شود.